Pensioen Ondernemer

Pensioen Ondernemer

Als ondernemer moet u zelf zorgdragen voor uw pensioen. In de beginjaren heeft u de financiële middelen nog niet, en in een later stadium bent u te druk. Hoe eerder u aandacht gaat besteden aan pensioen, hoe beter het is. U heeft namelijk ook een looptijd nodig. Er zijn niet veel mensen die in korte tijd hun pensioenprobleem kunnen oplossen. Bovendien is het belangrijk dat u het overzicht houdt over uw bezittingen en uw verplichtingen. Waar moet u nog over afrekenen met de fiscus als u uw bedrijf beëindigt?

Voor mij is het belangrijk dat…

Welke mogelijkheden biedt uw rechtsvorm u? Wat zijn de fiscale voor- en nadelen? Heeft u al een pensioenvoorziening? Via uw werk of privé? Is het een fiscaal product of contant? Hoe hoog is uw FOR dotatie geweest? En wat zijn de gevolgen? Is dat ook mogelijk?
Bouwt u pensioen op in Eigen Beheer? Welke toezegging heeft u uzelf gedaan? Spaart u dat zelf of bent u verzekerd? Wat zijn de gevolgen van alle veranderingen in de afgelopen jaren? Heeft u daar ook de financiële middelen voor?
Is uw pensioen verpand?

Wilmink & Muijs

spreekt de (on)mogelijkheden en de risico’s met u door.

Hoe hoog is u inkomen op dit moment? Hoe zit uw bestedingspatroon in elkaar? Hoeveel spaart u? Wat wenst u voor de toekomst? Hoe zien uw uitgaven er dan uit? Hoeveel vermogen heeft u nodig? Op welke manier kunt u dat bij elkaar sparen (fiscaal en niet fiscaal)?

Wilmink & Muijs

overzicht inzicht uitzicht.

 

Wat moet u betalen aan de fiscus als u uw bedrijf beëindigt? Heeft u een FOR dotatie gedaan? Weet u dat er een stakingsvrijstelling is? Is die op u van toepassing? Wat zijn de fiscale gevolgen? En wat zijn daarmee de gevolgen voor uw pensioen? Bent u gescheiden? Bent u nog geld verschuldigd aan uw ex partner?

Wilmink & Muijs

helpt u realistisch te blijven.